Kako napraviti odlične instagram fotke na svojem mobitelu

Naučite kako napraviti nevjerojatne fotografije koristeći samo svoj telefon. To je najbolji način da se istaknete i izgradite snažnu prisutnost na Instagramu.

Sa samo nekoliko jednostavnih koraka možete postići nekoliko snimaka koji privlače pažnju. Zapravo ćete se iznenaditi koliko je jednostavno napraviti privlačne fotografije nakon što steknete neko osnovno fotografsko znanje.

 

Zašto su dobre Instagram fotografije važne?

Važno je zapamtiti da je Instagram potpuno vizualna platforma. Što su vaše fotografije vizualno privlačnije, bolje će i više angažirati vaše sljedbenike – to ćete više pojačati postove prema Instagram algoritmu, što onda povećava vaše šanse za pojavljivanje u feedovima više ljudi i čak slijetanje na stranicu “Istraži” (što će proširiti vaš domet drugima koji vas još ne slijede).

Korisnici na Instagramu su tu za prekrasne, visokokvalitetne slike, a ne za nepotrebne snimke s nulom misli ili nikakvom kvalitetom. Ako želite ostati konkurentni, vaše fotografije moraju jamčiti pažnju vaših sljedbenika.

Ovdje je osam ključnih koraka koji će vaše fotografije na Instagramu učiniti od „nikakvih“ do zadivljujućih:

1. Iscrtajte estetiku

Razmislite o tome što želite da bude vaš ukupni Instagram profil. Vaša Instagram estetika treba nadopuniti cjelokupnu osobnost vašeg brenda. Razmislite o vrstama stvari koje planirate fotografirati. Razmišljanje o takvim stvarima unaprijed pomoći će vam da snimljene fotografije doprinesu ukupnom stilu i identitetu vaše robne marke.

2. Uložite vrijeme u pripreme

Teško je snimiti prekrasne fotografije „u letu“. Treba puno planiranja i priprema. Razmislite o osnovama koje ćete postaviti – trebam li kupiti rekvizite; trebam li izviđati lokacije; postoje li dodatne potrepštine kao što su pozadina; ako planiram koristiti ljude – tko će to biti, trebam li dobrovoljce? Nakon odgovora na ova pitanja možete krenuti. Na taj ćete način biti opskrbljeni, pripremljeni i spremni za snimanje najboljih mogućih fotografija – bez gomile izgubljenog vremena.

3. Shvatite svoju opremu
Puno prekrasnih fotografija koje ste vidjeli na Instagramu snimljene su samo jednim telefonom. Unatoč činjenici da ne trebate ulagati u bilo što skupo ili pretjerano složeno, važno je da razumijete kako najbolje iskoristiti sve što koristite – čak i ako je to samo telefon. Većina telefona ima fotoaparate prilagođene korisnicima, ali postoji mnogo opcija za podešavanje stvari poput ekspozicije i fokusiranja pomoću kamere vašeg telefona. Ovo sve može varirati ovisno o vašem telefonu. Vaša je najbolja solucija potražiti neke vodiče, a zatim se malo poigrati kako biste shvatili koja podešavanja i alati najbolje rade za vas.

4. Upoznajte se s osnovama fotografije
Ne morate biti stručni fotograf da biste snimili kvalitetne snimke. Ako doista želite snimiti sjajne Instagram fotografije, pametno je prvo se upoznati s nekim osnovama fotografije.

Evo nekoliko stvari na koje biste trebali voditi računa pri snimanju:

Još jedna važna stvar koju treba napomenuti: Ako vam pomogne, snimite sve svoje fotografije u načinu “kvadrata”. Budući da je većina fotografija na Instagramu četvrtasta, takvo snimanje pomoći će vam da vidite kako će izgledati kompozicija.

Savjet: Želite li iskoristiti pravilo trećine za uravnoteženije fotografije? Ako ste korisnik iPhonea, idite na “Postavke”, a zatim na “Kamera”. Vidjet ćete preklopnicu za “Grid Overlay”. Uključite i vidjet ćete mrežu od devet kvadrata kad koristite fotoaparat – pomoći će vam da lako upotrebljavate pravilo trećine za snimanje fantastičnih fotografija.

5. Razmislite o rasvjeti
Jedan od najvažnijih savjeta prilikom učenja kako napraviti dobre Instagram fotografije je osvjetljenje. Ne postoje jednostavnije promjene koje će vam tako drastično poboljšati fotografije od obraćanja pažnje na vašu rasvjetu. Prirodna rasvjeta obično je vaš najbolji izbor kada je u pitanju fotografija.

Ako planirate snimati vani, potražite nekoliko različitih mjesta koja imaju otvorenu hladovinu. I dalje ćete imati prednosti prirodnog svjetla, bez onih mučnih problema koji dolaze izravnim sunčevim svjetlom.

Ako želite snimati unutra, budite sigurni da i dalje možete koristiti prirodno svjetlo u svoju korist. Npr, stavite svoj predmet kraj prozora. Imajte na umu da možda nećete htjeti snimati izravno ispred tog izvora svjetlosti, jer će to vjerojatno stvoriti siluetu. Umjesto toga, otvorite sjenila ili zavjese i pustite da svjetlost prodire u sobu kako bi se trenutačno poboljšao izgled vaših fotografija.

Što god se odlučili učiniti, imajte to na umu: čak i sitna razina prirodnog svjetla bit će vam najbolji prijatelj kada su u pitanju fotografije na Instagramu.

6. Uzmite si vremena
Jedan od najboljih načina snimanja solidnih slika je da odvojite. Kad kliknete na fotoaparat, obavezno pogledajte slike koje ste snimili do sada. Što mi ses viđa? Što ne volim? Što mogu promijeniti? Zatim pokušajte nešto novo – neki drugi kut, izgled, poza ili nešto sasvim drugo. Ako možete uložiti malo strpljenja i podešavati te se usavršavati dok snimate, veća je vjerojatnost da ćete završiti sa slikom koja je zadovoljna. Imat ćete desetine različitih slika, a ne onih koje izgledaju gotovo identično. Ta će vas raznolikost osnažiti da uistinu odaberete najbolje od najboljih.

7. Istražite svoje mogućnosti uređivanja
Na Instagramu su već ugrađeni sjajni filtri i alati za uređivanje. Ali postoji i mnogo drugih aplikacija drugih proizvođača koje možete koristiti kako biste naučili kako napraviti dobre Instagram fotografije. Izbori su gotovo neograničeni kada je riječ o uređivanju aplikacija i rješenja. Ali, evo nekoliko koje svakako vrijedi provjeriti:  Snapseed; VSCO; Afterlight; A Color Story; Pro-Camera; Camera+. Postavke i podešavanja vaših fotografija ovisit će o cjelokupnom izgledu koji ćete postići u Instagram feedu svoje robne marke.

8. Vježbajte konstantno
Fotografiranje za Instagram nije vještina koju ćete dobiti preko noći. To je nešto što se tijekom vremena usavršava – nakon mnogo eksperimentiranja i mnoštva pokušaja i pogrešaka. Čak i ako vam bude na raspolaganju mnoštvo savjeta, trebat će vam još neko vrijeme da stvari postignete baš onako kako ih želite. Cijelo to vrijeme provedeno na eksperimentiranju s vašim fotografijama otkrit će vam što volite, a što ne volite, kao i ono što dobro radi, a što ne. To su vrijedne informacije koje možete upotrijebiti za pojednostavljenje svog postupka i stvaranje izvrsnog i ponovljivog recepta za sjajne Instagram fotografije uvijek iznova.

 

U nastavku su neke od ideja:

Simetrija. Dokazano je da ljudski mozak favorizira obrasce i simetriju. Tako često nastaju vizualno privlačne fotografije. Npr., postavljanje predmeta uz reflektirajuću površinu često daje zanimljive i opuštene fotografije.

Obrasci ili uzorci. Obrasci nas prirodno zaintrigiraju kao što je i gore navedeno. Pa ako možete naći neke uzorke u svom okruženju, pokušajte ih uključiti u svoju fotografiju.

Manje je više. Probajte pojednostaviti kompoziciju fotografija. Jednostavne slike će dati više fokusa na zadanu temu.

 

Kao što smo već naveli, postoji nekoliko jednostavnih pravila kako napraviti dobre fotke na svojem mobitelu:

Korištenje prirodnog svjetla
Prirodna svjetlost je temelj dobre fotografije – korištenje prirodnog svjetla prvo je i najvažnije pravilo za dobivanje odličnih fotografija koristeći samo svoj telefon. Pokušajte što manje koristiti bljeskalicu ako imate dostupno prirodno svjetlo za bogatije i svjetlije fotografije. Bljeskalica može „izravnati“ fotografiju i „isprati“ vaš objekt. Čak i ako ne možete slikati vani, pokušajte slikati u dobro osvijetljenim prostorijama. Noću je također poželjno pronaći izvore vanjske svjetlosti kao što su ulične svjetiljke i prozori.

Prekomjerno izlaganje svojih slika
Premračne slike možete uljepšati alatima za uređivanje. Spriječite prekomjernu ekspoziciju podešavanjem osvjetljenja na zaslonu – dodirnite zaslon te pomaknite prst prema dolje ili gore kako bi mogli prilagoditi ekspoziciju. Također možete prstom dodirnuti najsvjetliji dio okvira za podešavanje osvjetljenja prije slikanja.

Slikanje u pravo vrijeme
Tzv. zlatno vrijeme (engl. golden hour). U to doba, sunce je nisko na horizontu te svaku fotografiju čini ljepšom – to je prirodni Instagram filter. Za snimanje u podne, oblaci su vaši „prijatelji“ jer fotografije na direktnom suncu ne ispadaju baš najbolje. Oblaci raspršuju svjetlost od sunca i stvaraju mekši, lepršaviji efekt.

Pravilo trećine
Odnosi se na raspored fotografije – oblike, teksture, boje i ostale elemente koji čine vaše slike. Pravilo trećine je jedno od najpoznatijih načela kompozicije i odnosi se  na jednostavnu metodu uravnoteženja vaših slika. Dijeli sliku na 3×3, poravnava subjekte ili objekte na fotografiji duž linija kako bi se stvorila ravnoteža. Fotografiju  možete centrirati, ali isto tako možete postići ugodan efekt „uravnoteženom asimetrijom“. Subjekt nije u središtu ali je uravnotežen iz drugog kuta. Preporučuje se da uključite u postavkama mrežne linije za slikanje i upotrijebite ih za poravnanje fotografija.

Fotografiju podijelite na 9 jednakih gridova, a objekt fotografije smjestite više lijevo ili desno – na mjestima gdje se nalaze zamišljene dodirne točke – Pravilo trećine primjer

Razmatranje gledišta
Većina nas, kada slika, mobitel drži u razini očiju. Treba se oduprijeti toj prirodnoj sklonosti ako želite raditi zanimljive i neočekivane fotografije. Slikanje s različitih „vidikovca“ pruža svježe perspektive. Slikajte od gore ili od dolje. Izazovite sami sebe da stvari vidite iz druge, nove perspektive.

Uokvireni predmet
Probajte ostaviti prostora oko žarišta vaše slike. Može se povećati vizualni interes. Ponekad možete dobiti iznenađujući detalj koji vašu sliku čini još boljom. Za razliku od kamera s podesivim objektivom, kamere na vašem telefonu zumiraju i smanjuju svoje vidno polje. Izbjegavajte to jer tako možete kasnije ograničiti mogućnosti uređivanja napravljenih slika. Umjesto toga dodirnite predmet slikanja ili žarište kako bi dobili fokus kamere. Za još više mogućnosti, kupite vanjski objektiv koji odgovara vašem telefonu.

Oči gledatelja
Na slici su vodeće linije koje prolaze kroz vašu fotografiju, privlače oko i dodaju dubinu. Npr. mogu biti ceste, zgrade ili prirodni elementi poput drveća i valova. Za dodavanje svrhe svojoj fotografiji pazite na vodeće crte. Koristite ih za usmjeravanje pogleda gledatelja prema svom objektivu.

Dodavanje dubine
Lako se fokusirate samo na predmet vaše fotografije, bilo da je to npr. osoba ili zgodan komad pizze. No fotografije koje uključuju slojeve, s uzorcima ili objektima u pozadini, kao i prednji plan, prirodno su zanimljive jer nude veću dubinu. Svaki sloj fotografije nudi nešto za pogledati.

Kreativnost
Ne zaboravite biti kreativni. Ako se želite izdvojiti od drugih, izazovite sami sebe kako biste pronašli svježi kut o uobičajenoj temi. To će vam pomoći da uspostavite prepoznatljiv i nezaboravan identitet vaše marke (brenda).

 

Vrlo je važna kvalitetna fotografija – zbog niske rezolucije može doći do mutnih fotografija lošije kvalitete iako je savršena kompozicija. Preporučuje se investirati u mobitel s dobrom kamerom ili kupiti zasebno kameru odnosno fotoaparat.

Prednosti i mane

Pametni telefon – vrlo je praktičan za fotografirati, kompaktan je, sve u jednom uređaju, ne moramo nositi zasebno nikakvu opremu te ne moramo seliti fotografije s uređaja na (prijenosno) računalo. Postoje aplikacije za obradu fotografija na mobitelu – najpopularnija je Lightroom. Cijeli krug obrade se provodi na mobilnom uređaju – od trenutka nastanka fotografije do objavljivanja na društvenim mrežama.

Kamera – pruža još bolju kvalitetu fotografija, ali su dosta robusne – često trebamo nositi dodatnu opremu. Korištenje kamere zahtjeva planiranje fotografiranja te nakon odrađene sesije trebamo prvo prebaciti fotografije s memorijske kartice na (prijenosno) računalo da bi ih mogli uređivati i na kraju objavljivati na društvenim medijima.

 

Sada kad smo vam dali savjete za slikanje dobrih fotografija, vrijeme je da počnete stvarati nevjerojatne Instagram fotografije koje ćete objavljivati na svojem feedu. Radije objavite nekoliko zanimljivih i visokokvalitetnih fotografija svakog tjedna nego da svaki dan objavljujte mršavu fotografiju – jednostavno zato što pokušavate ispuniti kvotu. Važna je dosljedna objava. Kvaliteta ima nešto više težine od količine.

 

#riznicaiskustva

Za više savjeta, kliknite na: Riznica iskustva